Status på fjernvarme projektet
* Priser er estimerede. Projektplan kræves for nøjagtige priser.
Ofte spurgte spørgsmål
Når du tilmelder dig her i første fase, giver du hensigtserklæring om, at du er interesseret i at få fjernvarme. Du er ikke bundet af tilmeldingen, og kan til hver en tid trække den tilbage.
Alle der tilmelder sig nu, skal foretage endelig tilmelding, når der foreligger detaljeret information om priser og tidsplan.
Nej, i den sammenhæng er det rådgivningsfirmaet Sweco og Stevns Kommune, der beregner og bedømmer økonomien i projektet, herunder finansiering ved lån med kommunegaranti, bæredygtigheden i driften af værket samt kommende markedsudfordringer i energipriser.
Økonomi
Overordnet altid politisk bestemt af gældende lovgivning på projektets start, men bliver undersøgt i forbindelse med tilmelding til næste fase i projektet.
Det er ikke gratis at afmelde sig naturgas, da den fysiske gas tilslutning skal fjernes.
Med afkoblingsordningen kan du dog gratis blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at du kan spare de 8.000 kroner, som det i dag koster i gebyr at afkoble sig gasnettet.
Se mere om afkoblingsordningen her:
Det er endnu for tidligt at give en endelig pris på fjernvarmen, og prisen vil være afhængig af dit forbrug.
Fjernvarme screeningen har dog vist et estimeret beløb på 1600-1800 kr. om måneden. Denne pris inkluderer både varmeforbrug, og afbetaling af tilslutningsafgift og varmeenhed.
Tilslutningsafgift inkl. stikledning er inkluderet i den månedlige varmeudgift. Man betaler altså både forbrug, afbetaling på tilslutningsafgift og fjernvarmeunit månedligt.
I første fase er der en kampagnepris på tilslutingsafgiften på 35.000 kr, som tilbagebetales månedligt over 20 år.
Tilsluttes man senere, er tilslutningsafgiften 80.000 kr. da det er dyrere at grave til en enkelt bolig, istedet for mange.
Det ved vi ikke. Det må forventes, at prisen for naturgas vil stige, når der bliver færre forbrugere til at betale til gasleverandørens faste omkostninger.
Tidsplan
Det er endnu for tidligt at sige, hvornår etableringen af fjernvarmen startes, og hvornår det er muligt at blive tilsluttet.
Det er dog sikkert, at der minimum vil gå 2 år før tilslutning vil være muligt, og sandsynligvis længere.
Når der er kommet tilstrækkeligt antal tilmeldinger, kan der udarbejdes en projektplan, som giver mulighed for at estimere en tidsplan for projektet.
Teknik
Det er endnu for tidligt at sige, hvordan den konkrete fjernvarmeløsning vil se ud. Overskudsvarme fra gartneriet Østervang er blot én del af den mulige samlede fjernvarmeløsning.
Visionen for fjernvarme i Klippinge, er at have eget fjernvarmeanlæg plus overskudsvarme fra gartneriet Østervang, samt grøn el fra Tomsgård via vindmøller, så Klippinge sikres den grønneste og mest sikre varme.
Den fremtidige projektplan, der udarbejdes i samarbejde med Stevns Kommune , vil vise hvilke løsninger, der er mest økonomiske og stabile.
Ved at bruge en fjernvarmeunit med veksler som der tages udgangspunkt i for dette projekt, undgår
man det direkte tryk fra varmeværket, som sendes ud i forsyningsnettet. Derved er fjernvarmevandet hele
tiden i et lukket system i huset og rørene i huset under samme konstante tryk, nøjagtigt som man kender
det i dag, fra det lukkede kredsforløb ifm. med naturgassen. Fjernvarmevandet i boligen sendes rundt i
radiatorerne eller gulvvarmen med en cirkulationspumpe som i dag. Når fjernvarmevandet har afgivet sin
varme til radiatorerne og til varmtvandsbeholderen sendes det retur til fjernvarmeværket.
Ja. Hvis du har vandbårne radiatorer (radiatorer med varmt vand) og gulvvarme, skal du hverken skifte dem eller rørføringen i huset.
Ja det kan du. I forhold til 1-strengsanlæg kan de også godt kobles på fjernvarme, her er det bare vigtigt at tilslutte en fjernvarmeunit med blandesløjfe, så der er mulighed for at regulere fremløbstemperaturen i varmeanlægget selvom det er direkte anlæg.
Fjernvarmen kræver minimal service og vedligehold. Det er et lukket system, der kører af sig selv. Vi regner med at alle boliger tilmeldt fjernvarme, indgår under Varmemesterordningen. Denne ordning koster en mindre beløb (200-300 kr. pr. måned) men sikre at alt service som anlægget kræver i årene fremover, udføres kvit og frit. Så ingen får pludselige driftsomkostninger.
Tilmelding
Nej, det er lovmæssigt afskaffet. Men jo flere vi er på ledningsnettet jo bedre
Nej, men er ikke bundet til fjernvarmen. Når først man er tilsluttet fjernvarmen, kan man altid afmelde sig igen. Der vil dog være visse omkostninger når man afmelder sig, da man ved tilslutning har accepteret at afbetale tilslutningsafgift og varmeenhed over tid. Det vil være fjernvarmeværket der skal definere disse endelige omkostninger. Se dette link fra ankenævnet omkring udtrædelse af fjernvarme.
Når du tilmelder dig her i første fase, giver du hensigtserklæring om, at du er interesseret i at få fjernvarme. Du er ikke bundet af tilmeldingen, og kan til hver en tid trække den tilbage.
Alle der tilmelder sig nu, skal foretage endelig tilmelding, når der foreligger detaljeret information om priser og tidsplan.
Nej, der lægger kun stikledninger til de ejendomme, der har tilmeldt sig fjernvarmen.
Ved eventuel senere tilslutning laves en anboring på eksisterende rør i vejen. Og derefter lægger vi en
stikledning ind til dit hus, hertil vil de faktiske omkostninger fra entreprenør, anlæg etc. blive pålagt ejeren.
Eksisterende varmekilder
- Naturgas udfases i 2023
Der er mange der har naturgas i Klippinge, og med udmeldingen at naturgas udfases i 2030, er alle naturgas kunder tvunget til at finde en alternativ energikilde. - Vedligeholdelse
Dit naturgasfyr kræver løbende vedligeholdelse. Med fjernvarme installeres en fjernvarmeunit med meget lang levetid, og som er stort set vedligeholdelsesfri. - Flere energikilder
En fjernvarme løsning kan levere varme baseret på flere forskellige og samtidige varmekilder. Hvis en varmekilde vises sig at blive dyr eller udfaset, vil det fjernvarme selskabet stå for at skifte varmekilde, men din varmeforsyning vil fortsætte uden ændringer i din bolig.
- Udskift af varmepumpe efter 12-15 år
Varmepumper skal typisk udskiftes efter 12-15 år. Til sammenligning vil en fjernvarme unit være næsten vedligeholdelses fri, og holder typisk 20-25 år. - Ingen støj fra fjernvarme
Med fjernvarme har du ikke nogen enheder der giver støj, ligesom en varmepumpe gør med din blæser. - Bedre varmekvalitet
Bor du i et ældre hus, kan du opleve at en varmepumpe ikke kan levere nok varme til at få hele huset opvarmet i de kolde måneder. Fjernvarme har ikke samme problem da der fremføres vand med højtempetatur. - Stigende e-priser
Varmepumper er drevet af EL som har været meget påvirket af prisstigninger det sidste år. Fjernvarme vil ligeledes være følsom overfor EL priser, men ikke på samme måde da fjernvarme selskabet kan indkøbe EL billigere end enkelte boliger. - Vedligeholdelse
Din varmepumpe kræver løbende vedligeholdelse. Med fjernvarme installeres en fjernvarmeunit med meget lang levetid, og som er stort set vedligeholdelsesfri. - Flere energikilder
En fjernvarme løsning kan levere varme baseret på flere forskellige og samtidige varmekilder. Hvis en varmekilde vises sig at blive dyr eller udfaset, vil det fjernvarme selskabet stå for at skifte varmekilde, men din varmeforsyning vil fortsætte uden ændringer i din bolig.
Kontakt & arbejdsgruppe
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte arbejdsgruppen på [email protected].
Du er også velkommen til at ringe til Anders Rosten på 40 55 44 53.
Hvad er fjernvarme? Hvorfor og hvornår er fjernvarme en god idé?
Fjernvarme er en gammel teknologi, hvis anvendelse blev særlig aktuel på grund af energikriserne i 1970’erne, problemer med deponering af dagrenovation og CO2-problematikken. Ved hjælp af fjernvarmeteknologien kan man sikre, at ejendomme og virksomheder får varme samtidig med, at man reducere varmeproduktionens afhængighed af fossile brændsler og løse problemer i forbindelse med affaldshåndtering, byplanlægning og forurening. Fjernvarmeselskaberne er non profit-selskaber. Det betyder, at der ikke må generes overskud. Bliver der et overskud i selskabet, så betales overskuddet tilbage til kunderne allerede det følgende år.
Der er i dag omkring 400 fjernvarmeselskaber i Danmark. Med den nuværende fokus på klima og bæredygtighed har endnu flere fået øje på mulighederne i fjernvarme. Dertil kommer, at gaspriser og priserne på el har kurs mod himlen. Flere og flere områder, hvor der i dag ikke er fjernvarme, begynder at efterspørge fjernvarme, der er både bæredygtigt, men også fremtidssikret, da fjernvarme videredistribuerer varmt vand til opvarmning. Vandet opvarmes ved hjælp af overskudsvarme, varme fra flis, store energieffektive varmepumper, solvarme, vindmøller m.m. Det varme vand sendes så i rør ud til den enkelte forbruger, og det afkølede vand sendes retur til fjernvarmeselskabet.
I dag efterspørger mange fjernvarme som forsyning. Der konverteres tusindvis af kunder hvert år fra gasområder til fjernvarme. De fleste af disse områder kan forsynes med fjernvarme fra allerede eksisterende fjernvarmeselskaber, men der er fortsat områder i Danmark, hvor der ikke er etableret fjernvarmeselskaber, men hvor det med fordel kan etableres.
Fjernvarmen har den store fordel (frem for de individuelle løsninger), at kunne trække på flere energikilder, når der skal produceres varme. Dette for at kunne levere en så lav varmeregning til forbrugerne som muligt. Desuden giver fjernvarmens fleksibilitetspotentiale og lagringsmuligheder af varmt vand en essentiel buffer til et el-system baseret på vedvarende energi.
Fjernvarme er kort fortalt varmt vand, som sendes i rør fra en eller flere centrale varmekilder til de enkelte ejendomme, der så bliver opvarmet med fjernvarme. Varmekilden kan som nævnt være kedler eller kraftvarmeværker (biomasse, affald eller andre restprodukter) eller store varmepumper, som trækker overskudsvarme ud af industrianlæg, søer, jorden, spildevandsanlæg etc.
Fjernvarme er kollektiv forsyning og kræver, at der ikke er for langt mellem ejendommene, da der altid vil være et varmetab, der bliver større, jo længere vandet transporteres.
Der er ingeniørfirmaer, som hjælper med at finde ud af, om området er velegnet til fjernvarme, hvilke energiform, som er bedst, og hvad et projekt vil koste og meget mere.
Kilde: Dansk Fjernvarme